Klubbtur til Fulehuk. Oktober 2021

22.10.2021,
Eyvin Bjørnstad
Kajakker sjøsettes fra Fulehuk
Sjøsetting fra Fulehuk

Fulehuk er den østligste øya utenfor Nøtterøy. Fulehuks venner har gjort en kjempejobb de siste 15 årene, og har restaurert både fyrboligen, Naustloftet og Kystledhytte.

Klubbtur med overnatting til Fulehuk i oktober er alltid spennende. Denne gangen endret værmeldingen seg mye – og spenningen var stor på lørdag «Blir det Fulehuk, eller måtte vi bruke reserveløsning i Kommandantboligen på Østre Bolærn?»

Under briefingen på stranda på Fjærholmen viste det seg at alle de 17 deltakerne hadde et bevisst forhold til utfordringer og egen kompetanse. Samtidig var det mange ressurspersoner med i gruppa. Alt lå til rette for å sette kursen østover. Yr meldte om vind på 10m/s, med kast på 14. Det er helt på grensen for en klubbtur, men vindretning fra sørvest pekte i retning av relativt små bølger. Returen ble også vurdert som overkommelig.

Lange armer

Vinden ulte rundt ørene på veien ut, og på den siste strekningen fra Skarveskjær ble det krevende motvind og mye bølgeskvulp. Noen lange og trøtte armer fikk avlastning ved tauing, og de sterke gutta fikk brent krutt de også.

Landingen på Fulehuk kan være en utfordring, men denne gangen var det stille vann på nordøstsiden av øya. Glatte svaberg er farlige, men vi fikk alle kajakkene trygt på land, og utstyret ble surret med slepetau på jernbolter. Selveste storesjefen på Fulehuk, Thorvald, tok i mot oss, og han var lett å overtale til å være middagsgjest når han så alle råvarene til baccalao fraktes opp trappa til kjøkkenet i fyrboligen.

Fyret

Det ble trangt i fyrlykta. Nydelig utsikt, trivelig prat og korreksjon av væskebalansen. Det er magisk å se de store båtene stryke forbi fyret. Nyte utsikten. Speide etter sel. Gjøre magen klar for mat. Dugnadsgjengen kutter klippfisk, løk, poteter, paprika og chilli. Tomatpure og hvitløk ble frest i store panner, og etter et par timer var alt klart. Samling på Naustloftet – langbord – god stemning – god mat – god drikke. Hva mer kan en ønske seg?  Utover seine nattestimer ble det diskutert i fyrlykta. Hva gjør vi hvis vannet ikke kommer tilbake? Toalett og springer var tørre. Thorvald fikset saken – byttet to filter i osmoseapparatet.

Hopp og sprett

En god frokost, vasking og støvsuging. Kosting. Og plutselig var alle klare med alt utstyr på berget. Klar for medvind mot Østre Bolærn. Her gikk det unna i full fart, og det var kjekt å se at kamaratredning også funker i bølger.

Takk for flott tur – takk for samholdet – og takk for at alle bidrar til en hyggelig og sikker padleopplevelse

Kos deg med mer lesestoff på www.fulehuk.no  

 
Baccalao på Naustloftet, Fulehuk
Bacalao på Naustloftet