Havpadlernes sommertur til Bulandet. Juli 2021

20.07.2021,
Lars Hoff
Utsikt fra Ytstenova, Alden
Utsikt fra Ytstenova, Alden

Stedet

Havpadlerne Færder arrangerte sin andre sommertur fra 10. til 17 juli 2021. Denne gangen gikk turen til Bulandet. Området består av 365 øyer og holmer ytterst i havgapet, omtrent så langt vest det er mulig å komme i Norge. Men selv om øyene ligger langt ute i havet er det lett å finne le blant holmer og trange sund. Dette gir fantastiske muligheter for kajakkpadlere, enten vi vil padle skjermet eller vil våge oss ut på storhavet. Vi var totalt 26 deltakere på turen og bodde komfortabelt i rorbuer og sjøhus hos Bulandsferie. Husene var fordelt på to steder, det var omtrent 300 meter å gå mellom dem, og kajakkene kunne settes ut fra ei båtrampe som hørte til stedet. Det fantes både butikk og restaurant i grei gangavstand fra der vi bodde.

Olsundbrua
Olsundbrua
Utenfor Gjørøyneset
Utenfor Gjørøyneset. Herfra er det åpent hav til Færøyene
Sølvøybotnen mot Høgkletten
Sølvøybotnen mot Høgkletten

Turene

Vi organiserte felles padleturer hver dag, men det var selvfølgelig mulig å hoppe over en dag og gjøre noe annet for de som ønsket det. Turene er merket av på kartet nedenfor.

Den første dagen, søndag, padlet vi på nordsida av øyene og dro østover til Værlandet. Det ble en variert tur med litt sol, litt regn og varierende vind. Vi fikk noen dønninger rundt Gjørøyneset, ellers gikk turen stort sett i rolige sund. Mandag la turleder Knut inn litt padleinstruksjon underveis. Vi padlet vestover til Sandøyna, et fascinerende område ytterst i havet med store grønne jorder og gårdsbruk. Her traff vi på en mann som hadde vokst opp på stedet. Han kunne fortelle litt om historien, for eksempel hvordan de som barn rodde over sundet for å gå på skolen inne på Bulandet.

Tirsdag var været perfekt for den store padleturen med innlagt topptur. På øya Alden stiger fjellet «Den norske hest» bratt opp fra havet, 480 meter høyt. Eneste adkomst er med egen båt, og det går en merket tursti til toppen. Vi padlet nord for Bulandet og Værlandet og gikk i land i den skjermede bukta sør på øya. Her tok vi en liten matbit og skiftet til passende sko. Så la vi ut på stien som snodde seg bratt oppover fjellsida. Fra toppen ble vi belønnet med en fantastisk utsikt over øyriket og havet utenfor og mot fjellene innover mot land. Turen var krevende, 20 km padling, nær 500 høydemeter og motvind på hjemturen, men dette var ett av ukas høydepunkter, i bokstavelig forstand.

De neste dagene, onsdag og torsdag, padlet vi på sørsiden av øyene og tok pauser inne i buktene. Dette ble roligere turer i vakkert landskap og nydelig vær. Vi støtte på en liten flokk niser og vi så flere havørner fra kajakkene. Onsdag kveld leide vi Havsalaten kjøkken & bar for en felles middag.

Fredag, vår siste padledag, blåste det ganske friskt. Vi la turen vestover mot Sandøyna igjen. Nå fikk vi føle på kreftene i havet, med opptil to meter dønninger da vi rundet nord for Fedøyna. Slake og regelmessige dønninger og flere svært kompetente padlere i følget gjorde at alt gikk kontrollert og problemfritt. Men det kilte nok litt i magen for flere av oss.

Oppsummering

Vi hadde ei fin uke, ytterst i havgapet på Norges vestligste bebodde sted. Området bød på variert padling, med toppturen til Alden som et høydepunkt. Området er ikke så stort målt i areal, men mange holmer og sund ga oss mer enn nok å utforske. Vi var heldige med været, mye sol, nesten ikke regn, og lite vind. Det er ingen selvfølge på Vestlandet. Dette var havpadlernes andre sommertur, det blir flere i årene som kommer.

Stol med havutsikt. Sandøyna
Stol med havutsikt. Sandøyna
Alden ruver i bakgrunnen
Alden ruver i bakgrunnen
Alden

Mot havet i vest
seg reiser en hest,
majestetisk i all sin velde.
Dens sadel er tom,
dens rytter ei kom,
den grånet av storm og elde.

Når sjømannen kom
og speidede om,
han så denne gamle kjenning.
Da visste han hvor
han skuten gav ror,
og frelste fra brott og brenning.

Lars Trovik, 1908

Klikk for video