Sommerturen 2022. Forslag til turer

Icon paddles

Steinsund Marinesenter, Solund, 2. til 9. juli 2022

Området

Vi skal bo i en mektig natur med mer enn tusen øyer og storhavet rett utenfor. Det gir fantastiske muligheter for fine padleturer sammen, men det kan også være litt krevende. Fjellene er bratte og det er ikke alltid lett å finne steder å gå i land. Veiene er smale og det er heller ikke enkelt å finne steder å parkere, så vi vil stort sett padle ut fra der vi bor.

Turene

Vi planlegger en fellestur hver dag, men noen dager kan vi velge å dele gruppa. Dersom vi deler oss, må hver gruppe ha en ansvarlig turleder med tilstrekkelig kompetanse for de aktuelle forholdene.

Været kan være friskt så langt ute, det kan endre seg fort, også midt på sommeren. Turene tilpasses været, men vi må regne med å møte noen bølger og jobbe litt i motvind.

Vi planlegger en overnattingstur med telt til Litle Færøyna (kart). Her driver Roar Moe  et fiskarbondesmåbruk som i 1905. Dette er vist i NRK-serien ‘Der ingen skulle tru’ (Se del 3), se også innslag i Firda.

Annet

Det er selvfølgelig mulig å stå over padlingen en dag eller to. Området er kjent for vakker natur og gir mange muligheter for turer til fots eller på sykkel. Det er også mulig å bli med Postbåten på øyhopping. Se noen forslag nedenfor.

Vi er selvfølgelig også åpne for tips fra alle deltakerne.

Turforslag

Nedenfor har vi samlet noen forslag til padleturer. De er fleste hentet fra UT.no og noen starter et stykke fra Steinsund. Flere av disse forslagene kan være litt for omfattende for denne turen, men vi kan bruke dem som utgangspunkt og til inspirasjon.
 
Hardbakke – Hognefjorden – Litle Færøyna – HardbakkFin tur med start i Steinsund. Vi kan også besøke Litle Færøyna, vist i NRK-serien “Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”.
Draumeturen i hjarta av SolundSer ut som en veldig fin dagstur, og den kan gjennomføres med start fra Steinsund. For å få en kortere tur kan vi kjøre 13 km til Lauvika og sette ut der, som forslått i beskrivelsen på Ut.no. 
Hardbakke – Sognesjøen. SognesjøhyttaRundtur i sør med start fra Steinsund.
En perle ytterst mot havet – kajakk SolundKrevende tur til de ytterste øyene, ser ut som en fantastisk opplevelse. Området er mulig å nå med start fra Steinsund, det blir en tur på 25 til 30 km. For å få en kortere tur kan vi kjøre til Lundøy i Ytre Solund, kjøreturen dit er 15 km med ferge.

Hersvik og Nord-Solund

Ospa rundt

To turer som kan kobles sammen, området ser fantastisk ut. Men det er for langt å padle hit fra Steinsund, vi må kjøre 23 km til Hersvik og sette ut der. Herfra ser vi over til Alden, der vi var på tur sommeren 2021.
Klubbtur til Norges vestligste punktReportasje i bladet Padling om en tur fra Steinsund via Litle Færøy til Utvær

Beskrivelse av området på ut.no

Generelt bør en ha noe padleerfaring for turer i Solund da forholdene kan være krevende så nært havet. Samtidig gir øyriket gode muligheter for å tilpasse turene etter vind- og bølgeforhold.

Interessante steder

Vi har funnet noen spesielle steder som kan være morsomme å besøke, det finnes sikkert mange flere.

Litle Færøy«Kystkulturakademi», drives som et fiskarbondesmåbruk fra 1905, vist i NRK-serien ‘Der ingen skulle tru’ (Se del 3) og innslag i Firda. Vi planlegger en overnattingstur med telt hit
RåkenesetGammel husmannsplass som nå er DNTs vestligste hytte. Lett padletur fra Steinsund.
UtværNorges vestligste fyr på Norges vestligste øygruppe. Dette er et spektakulært turmål om været er godt, og det er mulig å padle hit.
Vi kan kjøre bil til Ytre Solund, der Hjønnevag Gjestebrygge ser ut som et egnet sted å sette ut. Dit er det omtrent 14 km med bil og ferge. Vi kan også padle hele veien ut og få med kajakkene på skyssbåten tilbake, slik Njørd Ro- og kajakklubb gjorde.
GåsværGammelt fiskevær langt ute i havet, nå er det utleie av leiligheter her. Det er mulig å padle hit fra Steinsund, men fram og tilbake blir en tur på omtrent 30 km. Alternativt kan vi ta en overnattingstur dit.

Andre turer

Fottur til RamnenipaLett fottur til et utsiktspunkt i nærheten.
Fottur til StokkevågFottur i gammelt kulturlandskap ved kysten. Starten er ikke langt fra Steinsund.
Sykkeltur til RåkenesetSykkeltur til DNTs vestligte hytte, den gamle husmannsplassen Råkeneset
Øyhopping med postbåtenDagstur med Postbåten forbi øyene i Solund til Bulandet og Værlandet. Se også innslag på NRK.